ניתוח טכני: המדריך למתחילים
השקעות בשוק ההון מבוססות על ניתוח מהיר של נתונים. שערי מטבעות, ניירות ערך או סחורות נבדקים על ידי מאות מיליוני משקיעים בעת ובעונה אחת, כאשר בחירה מושכלת של נקודות הכניסה והיציאה מובילות לרווח, בעוד שגיאות עשויות להוביל להפסד. על מנת לנסות ולנבא את הזמן הנכון לרכוש מניה פותחו שיטות שונות המבוססות על תבניות קבועות שהופיעו פעמים רבות בגרף הנתונים לפני שינוי משמעותי. ניתוח טכני מבוסס על שימוש בכלים אלה על מנת לבחור את ההשקעות הנכונות ברגע נתון.
התפתחות הניתוח הטכני
הניתוח הטכני שאנו מכירים היום החל, במקורו, בניסיון לנבא את ערכו של מוצג בסיס במדיניות האסייתיות – האורז. הסוחרים היפנים בחנו את מחירי האורז בתחילת תקופת המסחר ובסופה, לצד מחירו בנקודות השיא והשפל והבחינו בדפוסים קבועים לפני ירידה או עליה משמעותית. דפוסים אלה תועדו ונבדקו סטטיסטית על ידם והפכו לכלי לניתוח שערי סחורות, מטבעות וניירות ערך עד לימינו. עם השנים שכלל צ'ארלס דאו (המוכר ממדד דאו ג'ונס) את השיטה הטכנית והפך את השימוש בנרות היפניים לחלק אינטגרלי בשיטה הטכנית.
דפוסי הניתוח הטכני ומה ניתן ללמוד מהם?
הניתוח הטכני כולל כיום סל כלים באמצעותו ניתן לנסות ולנבא מגמות עתידיות בשוק ההון ולבחון האם נייר ערך מסוים. המשותף לכלים אלה הוא ההסתמכות על מחירי נייר הערך או המטבע לאורך תקופת הבדיקה וניסיון למצוא חוקיות שתסייע לנבא את השינוי הבא. המשקיעים באסכולת הניתוח הטכני אינם מתמקדים בדו"חות הכספיים של חברה זו או אחרת ואינם מסתמכים על נתוני השוק, בדומה לדוגלים בשיטות ניתוח פונדומנטלי, אלא על מסתמכים על נתונים המופיעים בגרף החשוף לעיני כל. עיקרון נוסף של משקיעים אלה הוא ההנחה כי השוק נע בצורת עלים, ועובר עליות וירידות בפסקי זמן קבועים – בהתבסס על ההנחה כי מגמות שנראו בעבר עשויות לחזור על עצמן גם בעתיד.
כדאי לקרוא: המדריך לקניית מניות
אילו סוגי גרפים משמשים לניתוח טכני?
בניתוח הטכני נעשה שימוש בנתונים המצטברים ממספר כלים שונים. לצד הנרות היפניים קיימים גרף עמודות, נקודות וגרפים המתבססים על מחירי הפתיחה, הסגירה, מחירי השיא והשפל של המניות. נסקור את הגרפים הבולטים בקצרה:
נרות יפניים
הגרסאות הדיגיטליות המודרניות של הנרות היפניים כיום מבוססות על התורה בת מאתיים השנים שהזכרנו לעיל, ששימשה לניתוח שוק האורז. בשיטה זו כל פרק זמן קבוע מסומל כקו אנכי (הנקרא נר) הנמתח בין מחיר הפתיחה של המניה בתקופה זו למחיר הסגירה באותו היום. באם שער נייר הערך עלה בפרק זמן זה הנרות נצבעים בירוק וכאשר נצפית ירידה בפרק זמן זה הנר יצבע באדום. נקודות השיא והשפל של המניה יסומנו בקווים דקיקים מעל ומתחת לנר.
בניתוח בשיטת נרות יפנים נבדקות תבניות קבועות העשויות להעיד על מגמה עתידית בשוק. תבניות שונות הנבנות משילוב הנרות והקווים השונים כאשר חלקן מעידות על שוק שוורי (בו מומלץ לרכוש) או על שוק דובי. חלק מהתבניות מייצגות גם מצב נייטרלי שבו לא צפויה עליה או ירידה משמעותית במחיר המניה. פעמים רבות נזהה שימוש בנרות אלה בניתוח של הפרש שערי מטבעות שונים (פורקס) להשקעות, מרביתן קצרות טווח, במטבע מסוים ששערו נמצא בעליה מול מטבע אחר.
גרף OHLC – Open, High, Low, Close
גרף זה מבוסס על נתוני המניה בזמן פתיחת וסגירת המסחר וכן נקודות השפל והשיא של כל מניה. הגרף מציג בדיוק את אותם הנתונים המופיעים בשיטת הנרות היפניים, למעט הצבעים המסמנים בשיטה היפנים ירידה או עליה בשערים. בגרף זה, לרב, נעשה שימוש בניתוח היסטורי של מניה על מנת לזהות מגמות קודמות, כאשר הוא נחשב לכלי יעיל פחות מהגרפים היפניים בבחינה של שערים בזמן אמת על מנת לקבל החלטות מהירות של קנייה ומכירה.
גרף Point and Figures
בגרף זה מופיעים הנתונים בצורה של מעגלים וסימן X המאפשרים ניתוח של שינוי שערים בזמן אמת. חלק מהגרפים מתאפיינים גם בצבעים כאדום וירוק המסמלים, כמו במקרה של הנרות היפניים, מגמות של עלייה וירידה. הנתונים המופיעים בגרף, עם זאת, שונים. במקום לסמן שערים ביחס לתקופות זמן, הסימנים על גבי הגרף מסמלים עליה (באמצעות הסימן X) וירידה (באמצעות הסימן O). גרפים אלה מאפשרים לזהות מגמות עתידיות תוך בחינה של שינויים שהתבצעו בטווחי זמן שונים.
לסיכום ניתוח טכני עושה שימוש בכלים שונים המציגים את נתונים בזמן אמת על שערי מטבע, נתוני ניירות ערך, מניות או מדדים תוך ניסיון "לנבא" את המגמה הנוכחית בהסתמך על תבניות קבועות. אחד היתרונות בשימוש בשיטת ניתוח זו הוא שכיום, בזכות הטכנולוגיה המתקדמת, טכניקות שהיו נעשות בעבר על גבי נייר מופיעות בתצוגה דיגיטלית המאפשרת לצפות בחזרה על תבניות אלה ובחינת נכונותם מבחינה סטטיסטית לאורך זמן.
Responses