פקודות מסחר
אם שמעתם בעבר את המושג "פקודות מסחר" ותהיתם מהן פקודות אלה, מי מציית להן וכיצד הן קשורות לתחום הבורסה – המאמר הבא יעשה סדר במושגים השונים.
פקודות מסחר הן הוראות הניתנות על ידי קונים ומוכרים של ניירות ערך הנסחרים בבורסות השונות בעולם. למעשה, מדובר בהוראה בשיטת "אם התרחשה סיטואציה X – בצע Y". לדוגמה, אם המסחר התחיל ושער מנייה מסוימת הגיע לשיא באותו היום ניתן לבצע פעולה אוטומטית או ידנית הרוכשת את אותה מנייה. פקודה אחרת עשויה להיות מכירה של מנייה במקרה של צניחה משמעותית כאשר מחירה הגיע לשער מסוים.
מה מטרתן של פקודות מסחר?
אם רכשתם השכלה בקורס שוק ההון אתם וודאי יודעים שהפקודות מתחלקות למספר סוגים, כאשר חלקן מבצועות במהלך יום המסחר ואחרות מבוצעות לפני התחלת המסחר או לאחר סגירתו. מטרת הפקודות כיום היא ליצור מנגנון ה"משחרר" את הסוחר בבורסה להביט ללא לאות בשערי המניות המשתנים במהירות (כמו גם אופציות) ולבצע פעולות שנועדו למקסם רווחים או להמנע מהפסד גם במקרה שההשקעה מתבצעת על כמות גדולה סוגי מניות בעת ובעונה אחת.
במאמר זה נסקור מספר פקודות מסחר נפוצות שניתן להגיש לבורסה וכן את הזמן בו נהוג לבצען. נחלק את הפקודות לפקודות הנהוגות לביצוע באופציות וכן פעולות הנהוגות לביצוע במניות. על מנת להבין את המושגים הבסיסיים הנוגעים לפקודות יש להבין את מושג "שער הנעילה" וכן "שער מסחר הנעילה".
שער מסחר הנעילה
לפני שמופסקת מכירתה של מנייה מסוימת במהלך היום מתבצע רצף הפקודות האחרונות הנמצאות במערכת. בזמן זה עשוי ביקוש להתגלות ביקוש למניה שמשנה את שערה ולכן הפקודות מתבצעות אחת אחר השנייה בהתאם לשערי הקנייה הגבוהים ביותר או שערי המכירה הנמוכים ביותר. לאחר מכן מנותח רצף הפעולות ונקבע על בסיס הפעולות בזמן מסחר הנעילה שער הנעילה המבוסס על העסקאות האחרונות בשלב המסחר הרציף וכן העסקאות האוטומטיות שבוצעו ברגע הנעילה. לאחר שהבהרנו מושג זה נוכל להכיר את הפקודות האחרונות במהלך המסחר ולאחריו המשפיעות על שער הנעילה של המנייה.
פקודת LMC – שער למכרז הנעילה
בשלב הנעילה, אם המנייה הגיע לשער מסוים או לערך גבוה ממנו תתבצע הפקודה בהתאם להיצע, פקודה זו מוגשת בהגבלת שער.
פקודת ATC – בזמן הנעילה
המסחר עומד להינעל. כעת קיים רצף של פקודות המבוצעות בעת הנעילה. אם רבות מהן נשלחו לבורסה באותו הזמן חלקן לא יספיק להתבצע לפני שלב הנעילה. הפקודות שלא "הספיקו" להתבצע בשמן זה מתבטלות.
פקודת LMT – פקודה בהגבלת שער
פקודה זאת מתבצעת בדרך כלל בשלב פתיחת המסחר אך אם לא הספיקה להתבצע היא תבוצע בשלב תחילת המסחר תוך עדיפות מבחינת הזמן. אך מה אם מעוניינים לבצע פקודה לפני תחילת המסחר מבלי שהפקודות הנוספות במסחר הרציף ישפיעו על השער? אז מבצעים את הפקודה הבאה...
פקודת LMO
פקודה זאת מתנה את זמן ביצוע הפעולה. אם מחשב הבורסה הספיק לבצעה לפני שהתחיל המסחר הרציף היא תבוצע. במידה והמסחר הרציף החל – היא תתבטל. כך, ניתן לשלוט בכמות הפעולות שיתבצעו לפני התחלת המסחר עצמו ללא תלות בדינמיות הרבה של מחיר מניות פעילות במיוחד.
פקודת MKT
לאורך היום מחיר המניה דינמי ומשתנה, לפתע מופיע המחיר הטוב ביותר עד כה במהלך היום. פקודת MKT תבצע את הפעולה באופן מיידי – רק בשלב המסחר הרציף בבורסה.
פקודת FILL OR KILL
בפקודות אלה מתבצעות הוראות הנוגעות הן למחיר המבוקש והן לכמות ניירות הערך אותם מעוניינים לרכוש. במידה ואין ביצע בכמות זו או שהמחיר לא הגיע למחיר המבוקש ההוראה לא תתבצע.
פקודות STOP LOSS
לעתים מנייה מסוימת מתחילה צלילה מטה ונמכרת במחיר נמוך מאד (כפי שראינו ביום השחור של פייסבוק לאחרונה). הוראה המבוססת על מחיר מינימלי של המניה מפעילה הוראה של מכירה על מנת למנוע מכירה בשער נמוך יותר בעתיד.
פקודות STOP LIMIT
גם פקודה זו מיועדת למצב שבו מניה החלה בצניחה מטה. אך, בניגוד לפקודה הקודמת אם המחיר ירד לשער נמוך מדי לא תתבצע המכירה בפועל. כאשר מבצעים פקודה זו נהוג לקבוע מחיר ש"יאתחל" את המכירה ומחיר נוסף שהוא מחיר ההפסד הנמוך ביותר שהמוכר מוכן לספוג. אם המחיר ירד מתחת לשער זה לא תתבצע המכירה.
לסיכום, פקודות המסחר בבורסה, שבעבר התבצעו בצורה ידנית ודרשו עבודת עיניים מאומצת והקשבה לאורך כל היום לשערי המניות מתרחשות היום באופן אוטומטי. עם זאת, לעתים מחשב הבורסה לא יכול לבצע מספר רב של פעולות בעת ובעונה אחת ולכן חלקן מתבטלות משום שלא הספיקו להתבצע.
Responses